Reportaż

O dobrym jedzeniu Michalak Agata

Po latach niedoborów zachłysnęliśmy się bogactwem towarów na sklepowych półkach, zapominając o tym, co dobre i zdrowe. Znaleźli się jednak pasjonaci, którzy porwali się - dosłownie - z motyką na słońce, żeby na rynek znów trafiła wartościowa żywność. I choć dla wielu Polaków cena wciąż jest czynnikiem decydującym, coraz częściej wybieramy soczysty, dojrzały pomidor z lokalnej uprawy sezonowej zamiast bladego cienia skądś z Europy czy Afryki. Chcemy wiedzieć, skąd pochodzą produkty, które trafiają na nasz stół, a cena za ekologiczną żywność jest łatwiejsza do zaakceptowania, gdy mamy świadomość, że za nią stoi ciężka, uczciwa praca i szacunek dla przyrody.

Agata Michalak zebrała przedstawicieli wielu grup, dla których poprawienie jakości jedzenia w Polsce jest istotą pracy i życia. To świadomi rolnicy, hodowcy i mali przetwórcy, restauratorzy i kucharze, zarówno ci sięgający po gwiazdki Michelina, jak i ci z food trucków, i tacy, którzy buszując w archiwach, odtwarzają historyczne receptury. To kulinarni aktywiści, walczący o sensowne menu w szkolnych stołówkach, o rozwój polskiego serowarstwa, handlowcy, którzy towar dobierają wybrednie i specjalizują się wyłącznie w produktach najwyższej klasy. Pokaźną grupę stanowią naukowcy: entuzjaści dawnych odmian, dbający o nasiona jak o klejnoty, i szalony etnobotanik, który pasją zbierania dzikich roślin jadalnych zaraził już tysiące osób. Oni wszyscy pokazują, że da się wiele zdziałać, i pokazują, jak to robić.

Agnieszka Kręglicka, fragment wstępu

 

Bracka 14,
31-005 Kraków
Tel.: +48 530 769 530

pn-pt 08:30 - 21:00
sb-nd 10:00 - 19:00